U bent er trots op: uw bedrijfspand

Welke energielabel bedrijfspand & utiliteitsbouw kiest u?

Energielabel bedrijfspand
Dijkoraad Energielabel

Het energielabel voor bedrijfspanden en utiliteitsbouw geeft inzicht in hoe energiezuinig uw gebouw werkelijk is. De officiële naam is EPA-U: Energie Prestatie Advies Utiliteit. Dan is er ook nog het EPA, dat staat voor: Energie Prestatie Advies. EPA en EPA-U worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl het twee verschillende onderdelen van energiebesparende maatregelen zijn.

EPA-U Energielabel bedrijfspand
Het EPA-U energielabel zegt alles over de energetische kwaliteiten van uw bedrijfspand: de Energie-Index. Het label mag alleen worden afgegeven door een gecertificeerd energieadviseur. Hij berekent de Energie-Index aan de hand van de wettelijke EPA-U methodiek. Hierbij worden in het pand diverse metingen en onderzoeken gedaan. De uitkomsten worden vertaald in een index. Een A-label is zuinig, een G-label niet. De berekeningen worden uitgevoerd in een gecertificeerd systeem volgens BRL 9500.

Inhoud

De besparende tips die het EPA-U energielabel geeft, zijn algemene tips. Ze zijn dus niet toegespitst op uw specifieke situatie.

EP
Het EPA is een veel specifieker label. Het geeft een helder en persoonlijk advies over hoe u energie kunt besparen. Dat advies bestaat niet alleen uit tips zoals het gebruik van spaarlampen of het terugdraaien van de verwarming. Het advies  gaat in op specifieke mogelijkheden om uw gebouw energiezuiniger te maken. U krijgt bovendien duidelijk inzicht in de bijbehorende investering en de terugverdientijd. Kortom: met een EPA krijgt u advies op maat.

EPA én EPA-U?
We krijgen vaak de vraag voorgelegd of een EPA-U wenselijk is als er al een EPA aanwezig is. Die keus is aan u. Maar bij de overdracht van een object, bij koop of huur, moet het gebouw in elk geval een energielabel en dus EPA-U hebben. Het EPA-U energielabel is 10 jaar geldig.

Bij nieuwbouw gelden zelfs strengere eisen. Bij de oplevering moet u een EPA-U energielabel, verstrekt door een gecertificeerd energieadviseur, kunnen overleggen voordat de gemeente de gebruiksvergunning afgeeft.

Dijkoraad is een gecertificeerd EPA-U adviesbureau met ruime ervaring in het aanvragen van energielabels voor bedrijven en utiliteitsbouw. Wij kunnen u van dienst zijn bij de inrichting en het beheer van het energiecertificatensysteem, en de uitvoering van energiebesparende maatregelen.