Energiereductie in optima forma

Kröller-Müller Museum

Type project
Advies & realisatie
Monumenten
Logo (zwart)
Dijkoraad Ingenieursbureau Kröller Müller Museum

Algemeen 

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe 
te Otterlo. Het museum is gebouwd in 1937 en is gekenmerkt als jong monument.

De klimaatinstallaties in het monumentale Kröller-Müller Museum hadden te kampen met ouderdomsverschijnselen. Het Rijksvastgoedbedrijf gaf Witteveen+Bos en Dijkoraad daarom de opdracht de klimaatinstallaties te upgraden en waar nodig te vervangen. Onze opdrachtgever wenste bovendien het totale primaire energieverbruik met ten minste 20% te verlagen. Na toepassing van een alternatief luchtbehandelingsconcept en met zorgvuldig gekozen componenten zal een forse energiebesparing gerealiseerd worden. Waarmee de beoogde 20% besparing ruimschoots gehaald wordt. Tijdens de werkzaamheden bleef het Kröller-Müller Museum gedeeltelijk open voor publiek. Dat kon prima want de overlast voor de exposities was minimaal.

Inhoud

Specifiek 

De gebruiker en het Rijksvastgoedbedrijf stelden kwaliteit en hoge eisen aan het binnenklimaat voorop. We maakten gebruik van bestaande en bewezen technieken, optimale instellingen en kwalitatief hoogwaardige materialen om tot een zeer robuuste en duurzame installatie te komen. Vanwege het monumentale karakter van het museum konden geen wijzigingen aan de bouwkundige schil worden doorgevoerd. Voor de toepassing van alternatieve duurzame techniek, zijn op een van de gebouwen al zonnepanelen aangebracht. Uiteraard is in de ontwerpfase gebruik gemaakt van BIM om er zeker van te zijn dat de installaties binnen de beschikbare technische ruimten zouden passen.

Kenmerken

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Projectomschrijving: Renovatie
Type gebouw: Monument / Museum
Omvang: Circa 14.200 m2 BVO
Uitvoeringsperiode: 2014 t/m 2017

Afbeelding
Dijkoraad Ingenieursbureau Kröller Müller Museum
Dijkoraad Arnold Schrijver
Projectmanager Installatieadvies Arnold Schrijver