Ontwerp met visie

Zorgcentrum Het Weggeler te Almelo

Type project
Advies & realisatie
Logo (zwart)
Dijkoraad Ingenieursbureau Het Weggeler Almelo

Algemeen

Trivium Meulenbelt Zorg heeft een vooruitstrevende visie op de zorg in de toekomst. Deze visie is samen met de ingenieurs van Dijkoraad vertaald in het ontwerp van de technische installaties die Dijkoraad heeft mogen verzorgen voor de  nieuwbouw van Zorgcentrum “Het Weggeler” te Almelo. Het kernwoord bij het ontwerp was flexibiliteit in woonconcepten. Nu nog voor de ouderen, maar ook bruikbaar voor studentenhuisvesting en bijvoorbeeld makkelijk ombouwbaar van 2 kamers naar 1 kamer.  Het is een multifunctioneel gebouw geworden van vier verdiepingen die onderdak biedt aan ca. 110 personen. De appartementen zijn gestationeerd op alle verdiepingen, waaronder ook de begane grond. Daarnaast zijn op de begane grond ook de gemeenschappelijke voorzieningen als dagopvang, crisisopname, kapsalon en een groot openbaar restaurant gevestigd.

Inhoud

Specifiek

Op werktuigbouwkundig gebied zijn innovaties doorgevoerd zoals de warmte-en koude opwekking als een duurzaam opwekkingssysteem gecombineerd met warmtelevering door middel van WKK en HR warmteopwekking. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd middels vloerkoeling en verwarming. 
Middels het geavanceerde gebouwbeheersysteem welke voorzien is van een zogenaamde beheerschil wordt optimaal comfort en optimale energiebesparing gegarandeerd. 
Op elektrotechnisch gebied zijn innovaties doorgevoerd, zoals een ver doorgevoerde  koppeling tussen de werktuigbouwkundige, elektrotechnische, brandveiligheid, rookwarmte afvoer installaties. Alle componenten zijn afzonderlijk op afstand te benaderen wat de bedrijfszekerheid ten goede komt. 
Het gebouw heeft een communicatiesysteem dat geschikt is voor smartphones , tablets en het elektronisch patiënten dossier. Daarnaast zijn de installaties ook voorbereid op toekomstig te plaatsen PV panelen.
De telefooninstallatie is in combinatie met de zusteromroepinstallatie uitgevoerd. Koppelingen met camera’s, PZI installaties, deurstand bewaking en overige technieken zijn geïntegreerd. Zorgdossiers zijn in elke kamer oproepbaar. Dit allemaal is mogelijk middels CAT 7 bekabeling en een zeer flexibele indeling van data punten en het toepassen van een draadloos netwerk. 
“Bijzonder” kenmerk van dit project is dat het geheel in 3D BIM tot op uitvoeringsniveau door Dijkoraad uitgewerkt  is. Op basis van het 3D model en de bestek/contract stukken is dit project aanbesteed. De aannemer van het project heeft het 3D model 1 op 1 gehanteerd voor de realisatie van dit object.
Middels gebouwmonitoring borgen we comfort en energie prestatie welke tijdens de ontwerpfase bepaald zijn .

Inhoud

Kenmerken 

Opdrachtgever: Trivium Meulenbelt Zorg
Projectomschrijving: Nieuwbouw
Type gebouw: Zorgcomplex
Omvang: Circa 7.800 m2 BVO
Uitvoeringsperiode: 2012 t/m 2014

Afbeelding
Dijkoraad Ingenieursbureau Het Weggeler Almelo
Dijkoraad Robert Olde Scholtenhuis
Adviseur Advies & Realisatie Robert Olde Scholtenhuis